Tu cât poluezi pe net?

Am auzit reclama asta la Virgin radio și mi-a atras atenția atât de mult încât am tras pe dreapta să dau un search și să văd despre ce e vorba. E o campanie de la IDEO IDEIS, festivalul național de teatru tânăr care trage un semnal de alarmă în rândul adolescenților cu privire la comportamentele nocive din online.

“Am provocat adolescenți din comunitatea IDEO IDEIS să se filmeze vorbind despre comportamentele online care li se par nocive. Adolescenții au invocat trolling-ul, comentariile negative (bullying sau hate speech) și ipocrizia de a te prezenta altfel în mediul online decât ești în realitate, sau de a adera unor cauze pe care nu le susții decât virtual. ” – scrie pe site-ul IDEOIDEIS.

Aplaud inițiativa festivalului și tema abordată. Cred că întrebarea referitoare la poluarea pe net ar trebui să ne-o punem fiecare dintre noi. Nici adulții nu sunt mai buni decât copii, sincer, de unde să învețe ăștia mici ceva bun? Stau pe Facebook mai mult decât mi-aș dori prin natura jobului meu. Mi-e plin newsfeed-ul de căcaturi. Zilnic dau unfollow sau hide unor pagini/persoane.

Nu zic că sunt eu Maica Tereza, oricât aș vrea să mă abțin, tot îmi mai țâșnește și mie puțin venin din vârful limbii peste online. Ce pot să spun cu tărie este că mă controlez mult și am un filtru destul de aspru la comment/post/share. De aș avea un control din ăsta și în offline m-aș putea declara o diplomată.

Mă gândesc la oamenii cu prea mult timp liber și #nofilter la degete și aș vrea să îi întreb pe fiecare în parte: Te simți bine să te ascunzi după o tastatură și să arunci cu praștia bulgări de căcat după unul și altul? E fain să faci pe judecătorul pe Facebook? Aș fi curioasă să văd câți ar avea coaie să spună ceea ce scriu în față. Aici nu mă refer la situații grave care chiar ne instigă la exprimarea opiniei, mă refer la nimicuri care pe unii îi consumă fantastic, la postări gratuite de hateri, la share-uri cu animale chinute, la comentarii pline de ură venite pe paginile clienților mei de la persoane care nu au comandat produse de la ei, la recenzii negative de la persoane care nu au fost într-o anumită locație, la replici de wannabe experți lipsite de noimă și altele. După o zi de lucru mă pun în locul oamenilor ăstora și mă întreb dacă sunt fericiți.

În rândul prietenilor de vârsta mea circulă mișto-ul pe tema postărilor pe care le fac părinții nostri. Sincer, prefer de o mie de ori să văd share-urile maică-mii cu Arsenie Boca și cu cafele matinale și sunt mândră de ea pentru că nu este un factor poluant pe net. Am renunțat la televiziune ca să nu mă mai încarc negativ cu mizeriile de la ora 5 și observ că s-au mutat toate în online împreună cu armate de hateri care latră toată ziua ca și câinii la stele. Normal că după ce citesc câteva ore numai comentarii nasoale am nevoie să mă uit la un filmuleț cu pisici pe post de terapie.

La final, după ce mi-am pus și eu întrebarea asta, te între și pe tine: Tu cât poluezi pe net?

Photo source: IdeoIdeis

By |2019-07-27T17:04:37+00:00iulie 27th, 2019|De exemplu|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment