Am auzit asta de o mulțime de ori! Chiar si eu mai spun sau gândesc asta din când in când.
Atunci când facem o afirmație de genul e important sa avem doua răspunsuri clare in minte: cât de scump exact (prețul) si scump in comparație cu ce anume?
Aparentele inseala așa ca deseori cădem in capcana falsei iluzii a unui lucru sau serviciu prea scump.
Astfel, experiența m-a învățat de-a lungul timpului sa ma informez întotdeauna asupra prețului, sa caut mai multe oferte care descriu produse sau servicii similare (ca la licitațiile de stat, minim 3 oferte) si sa iau o decizie in cunoștința de cauza, luând in considerare toti factorii, deci, nu doar prețul.
Spre exemplu este foarte cunoscut faptul ca un MacBook sigur e scump. Ceea ce este mai puțin cunoscut este durata de viața a unui Mac comparativ cu un Windows – cu mult mai lunga, cel puțin dubla in condiții perfecte de functionalitate.
Lucrez câteva ore pe zi pe laptop, peste 8, așa ca eram nevoită sa îmi schimb dispozitivul o data la un am si jumătate. Atenție, era o necesitate, nu o dorința! Astfel in trei ani cheltuiesc pe doua Windows-uri mai mult decât pe un Mac. De un an am trecut la Mac si funcționează ca in prima zi. Mai mult decât atât, am prieteni care lucrează pe același Mac de 6 ani si sunt foarte multumiți. Toti îmi spun ca vor sa își schimbe laptopul pentru noile funcționalități, deci nu este o necesitate ci o dorința. In șase ani as schimba exact patru Windows-uri ceea ce ar însemna costul a doua Mac-uri cu performante ridicate.
Iata cum matematic ceea ce pare scump de fapt este o investiție pe termen lung mult mai economia decât ceea ce pare ieftin sau accesibil.
Un alt exemplu este al unui client care a deschis recent un punct de lucru si la momentul deschiderii nu erau gata toate actele. Acesta trebuia sa țină punctul închis pentru o săptămana, pana când aveau sa fie puse la punct documentele. Asta ar fi costat undeva la 700 de euro doar de chirie.
Rationamentul normal era sa vedem ce riscam daca deschidem înainte așa ca ne-am documentat si am aflat ca riscam o amenda între 500 si 1500 de RON.
Nu recomand nimănui sa funcționeze in neregula însă in situația de fata am preferat sa ma documentez asupra riscurilor de cheltuieli pentru a prezenta clientului realitatea si a-l lasa pe acesta sa decidă in cunoștința de cauza.
Prin aceste exemple vreau sa demonstrez ca de cele mai multe ori ne temem de fapte care nu se vor întâmpla niciodată si ca dracu nu e chiar așa de negru.
In ceea ce privește al doilea aspect, si anume, “mai scump comparativ cu ce”, intervine educația financiară a fiecăruia.
E important sa avem clar in minte comparația de preț, poate fi mai scump ca al concurentei, mai scump decât îmi pot permite, mai scump decât îmi doresc sa cheltuiesc, mai scump decât ma așteptam si multe altele. Chiar si aici ne întoarcem la obligația noastră de a ne documenta in momentul in care facem o achiziție pentru a lua o decizie echilibrata care sa țină cont de toti factorii ca si: garanție, suport, calitate, branding, materiale si multe altele.
Sursa foto: Bigstock
Leave A Comment