Plan de afaceri – magazin online – Partea III -Livrarea

Am discutat in articolele precedente despre ce produse poți vinde online și despre cum ar trebui sa fie un shop online. Azi vorbim despre livrare, parte esențială a vânzării dacă nu  comercializezi produse in format electronic.

Așadar sa te ocupi de livrare e unul dintre primii pași pe care îți recomand sa ii faci înainte de a te apuca de construirea site-ului.

Hai sa vorbim despre cele trei mari posibilități de livrare, sau mai bine zis, de intrare in posesie a comenzii.

Tipuri de livrare

1. Livrarea prin posta

Nu zic ca e o varianta proasta dar dacă văd pe un shop online ca livrează doar prin posta mai bine nu comand deloc. Acest tip de livrare se potrivește unui anumit public ținta, cel cu timp mult la dispoziție. Și Trăind in secolul vitezei nu știu pe nimeni cu prea mult timp. Poate doar pensionarii…care prefera sa stea la coada la vreun supermarket decât sa comande online.

Nu trebuie sa ții cont de ceea ce spun eu dacă tu știi sigur ca publicul tău ținta s-ar duce la posta dar îți recomand sa intrebi 10 persoane care fac parte din publicul tău ținta dacă ar alege aceasta opțiune.

Beneficiul financiar s-ar putea sa nu fie un Argument suficient de valid pentru a alege sa pierzi timpul pana la posta și sa mai stai și la coada.

2. Livrarea prin curier rapid

De departe cea mai populară opțiune de livrare folosită de cele mai multe dintre site-URI face cumpărăturile online ușor de realizat.  Fie ca îți permiți sa oferi transportul gratuit sau îl lași pe utilizator sa plătească pentru asta vei obține o experiența plăcută cu clientul tău și te vei putea adresa unui public numeros.

3. Ridicarea din magazin

Aceasta opțiune este favorabilă dacă ai mai multe magazine in diferite orașe. Poți totuși folosi aceasta opțiune chiar dacă ai un singur magazin și nu te încurca sa vina cineva după pachet. Totuși e important sa ai un magazin unde sa fie un program accesibil de preluare a pachetelor astfel încât clienții tai sa poate ajunge intr-un anumit interval orar la locație.

Pretul transportului

1. La livrarea prin posta

De obicei am văzut ca se practica transportul gratuit prin posta dar oare cât te costa pe tine acest transport? Aici nu ma refer doar la cât plătești efectiv la posta pentru trimiterea unui colet ci și dacă merita timpul pierdut cu drumul pana acolo. Indiferent ce varianta alegi, gratuit sau plătit e important sa afișezi asta pe site.

2. La livrarea prin curier rapid

In acest caz ai doua opțiuni:

a) Sa negociezi tarifele cu un curier (dar sa ceri oferte de la mai mulți) și sa afișezi un preț unic pentru livrare in toată țara. Vei avea pentru orașe un preț unic iar pentru zonele in care nu exista punct de curierat vei plăti un tarif suplimentar.  Acum vei spune ca dacă cumva ai un client de la Cucuietii din Vale și tu afișezi același transport in toată țara ce se va întâmpla? Îți vei asuma acest risc și vei plăti tu diferența transportului. Dacă spre exemplu ai negociat cu curierul un tarif de 12 lei pentru toate orașele din România tu poți afișa pe site ca preț al transportului 14 lei. Astfel vei obține câte 2 lei in plus la fiecare comanda care sa îți acopere gaura de la comenzile din Cucuieti.

b) sa implementezi un calculator online pe site bazat pe lista de tarife pe care ți le oferă curierul. Astfel fiecare client își plătește transportul exact cât te costa pe tine și nu Riști nimic. Atenție însă ca implementarea unui calculator de acest tip nu e tocmai floare la ureche și programatorul o sa îți factureze i suma frumușică. Varianta asta este o opțiune buna atunci când știi sigur ca vei avea multe comenzi care sa îți amortizeze prețul calculatorului online.

3. La ridicarea din magazin

Ar fi și culmea sa-l mai pui pe client sa plătească după ce ca a venit pana la tine in magazin 😊

Transportul Gratuit

Majoritatea magazinelor online permit transportul Gratuit in condițiile in care o comanda depășește o anumită suma. Suma nu se stabilește după ureche! Îți recomand sa îți faci un calcul după formula următoare: preț de  achiziție a produselor dintr-un Cos mediu de cumpărături + cheltuieli de marketing + cheltuieli de ambalare și manipulare + alte cheltuieli + prețul transportului. Suma obținută trebuie sa îți aducă și tie profit. Nu acorda transport gratuit dacă tu ieși in gaura!

Sa ai transportul gratuit peste o anumită suma are ca avantaj și faptul ca doua sau mai multe persoane se pot grupa la o comanda și astfel tu vinzi mai mult.

Daca ai un adaos comercial suficient de mare poți lasă transportul gratuit in orice situație. Pentru asta e nevoie de calcule in primul rând. E important sa îți Cunoști absolut toate cheltuielile.

Ocazional poți oferi transportul gratuit ca o promoție. Spre exemplu intr-un Weekend in care îți propui sa vinzi mai mult. Anunța Weekend cu transport gratuit și bucura-te de valul de comenzi. Nu face abuz de asta pentru ca nu vrei sa ii înveți pe clienți sa aștepte transportul gratis ca sa comande.

Cam asta e treaba in linii mari despre livrare. Data viitoare vorbim despre ambalaj, un aspect neglijat de cele mai multe ori. Promit sa vin cu câteva idei faine!

Foto source: Pixabay

By |2018-08-30T12:31:50+00:00februarie 24th, 2018|Marketing|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment