In articolul trecut am vorbit despre cum sa iti alegi un produs daca vrei sa incepi o afacere online. Azi vorbim despre website. Insa nu o facem la modul tehnic, nu vorbim despre paltforme, setari, hosting si alte cele. Sunt deja sute de articole pe tema asta si sunt sigura ca deja ai citit cateva daca te intereseaza subiectul.
Azi vorbim despre cum trebuie sa arate un shop online si ce trebuie sa transmita utilizatorului. Daca esti in etapa de constructie o sa iti spun din start ca acest magazin online nu trebuie sa iti placa tie. Tu nu vei cumpara de la tine. Trebuie sa fie pe placul clientilor tai si mai ales trebuie sa le ofere ceea ce au nevoie. Asa ca iti recomand sa treci peste ideile alea nonconformiste sau minimaliste sau mai stiu eu cum. Pune-te in locul utilizatorului si gandeste-te ce ar vrea el sa gaseasca acolo. Chiar si tu cand navighezi ai niste asteptari si anume sa gasesti o pagina de contact de obicei undeva in stanga sus, sa iti dai seama din prima ce vinde un magazin online, sa fie usor sa adaugi in cos, sa ramai in pagina de magazin dupa ce ai adaugat in cos, sa poti sa pui comanda fara sa iti faci inainte un cont samd.
Site-ul tau trebuie sa fie intuitiv. Cei care cumpara online navigheaza frecvent si au niste asteptari sa gaseasca informatiile acolo unde cred ei ca e logic sa fie. Nu poti schimba tabieturile oamenilor, nu-i poti invata cu un alt tip de navigare asa ca profita de asta si fa-ti un magazin exact asa cum se asteapta ei sa fie.
Pagina de acasa
Am vazut nenumarate site-uri care scriu pe pagina de acasa despre ei. Daca intereseaza pe cineva cultura ta organizationala crede-ma ca se va duce sa o caute, nu e cazul sa o gaseasca la intrare. Gandeste-te ca un shop online e exact ca un magazin fizic. Pagina de acasa e ca o vitrina. Normal ca vei expune in vitrina cate putin din tot ceea ce ai tu de vanzare. De obicei expui ce e mai frumos ca sa iti atragi clientii inauntru. Si pe pagina de acasa e recomandat sa expui categorii cu ce ai tu de vanzare, Nu te baza ca vor gasi asta in meniu pentru ca nu stii cum reactioneaza oamenii. Vom vorbi si despre asta intr-un articol viitor. Asadar rezerva pagina de acasa pentru categorii de produse cu cateva produse reprezentative pt fiecare.
Daca articolele vandute de tine sunt destinate in parte barbatilor si in parte femeilor creaza categorii atat pentru femei cat si pentru barbati. Iti recomand ca inainte de toate sa iti creezi un sitemap, cu pixul, pe o foaie. Sitemap-ul trebuie sa fie harta site-ului si ar fi bine sa arate asa: (vom lua exemplul unui site care vinde produse separat pt barbati si pt femei)
- ACASA
- PRODUSE FEMEI
- categoria 1 produse femei
- categoria 2 produse femei
- PRODUSE BARBATI
- categoria 1 produse barbati
- categoria 2 produse barbati
- PROMOTII
- promotii barbati
- promotii femei
- COS DE CUMPARATURI
- CONTACT
Pe un alt meniu poti trece informatii relevante pentru cei care inca nu sunt convinsi si anume: DESPRE NOI, LIVRARE, PRIVACY, etc.
In exemplu de mai sus adauga o lista integrala care contine toate produsele pentru femei direct pe pagina PRODUSE FEMEI. Pentru categoriile ce reprezinta subpaginile adauga doar produse relevante denumirii categoriei.
Este recomandat sa-i dai utilizatorului mai multe cai sa ajunga la ceea ce cauta. Unii oameni aleg sa dea click pe paginile de pe meniul principal iar altii aleg sa dea click pe subpagini. Tu poti folosi amblele variante chiar daca se repeta produsele.
Foloseste filtre daca ai o varietate mare de produse mai ales pentru cei care nu au timp/chef/rabdare sa caute prin tot magazinul tau. Gandeste-te din nou la un magazin fizic! Ai marfa expusa pe categorii logice unde fiecare poate cauta ceea ce isi doreste.
Lasa utilizatorul sa comande chiar daca nu are un cont. Oricum vei obtine datele lui ca sa stii unde sa-i trimiti marfa asa ca e mai bine sa il scutesti de cateva click-uri si ceva timp pierdut. Gandeste-te cum ar fi ca atunci cand te duci intr-un magazin sa te puna vanzatoarea sa completezi o adeziune, sa citesti statutul cu termeni si conditii, sa iti trimita o scrisoare in posta cu un cod, sa mergi sa deschizi scrisoarea si sa te intorci la magazin cu codul ca sa cumperi produsul. Exact la asta iti supui clientul atunci cand nu-i dai voie sa cumpere daca nu-si face cont.
Foloseste un chat online daca ai timp sa raspunzi la mesaje. Oamenii au intrebari inainte sa faca o achizitie si nu te baza pe faptul ca o sa te sune pentru ca sunt comozi. Statisticile spun ca chatu-ul online creste numarul comenzilor in medie cu 30%.
Foloseste un modul care trimte mail celor ce abandoneaza cosurile de cumparaturi. Te-ar suprinde sa afli ca motivele pentru care abandoneaza oamenii cosurile de cumparaturi tin de dificultatile pe care le intampina in plasarea comenzilor. Un astfel de modul ii trimite mail in automat celui care a abandonat cosul inainte de plasarea comenzii si ii pune la dispozitie un numar de telefon la care poate suna pentru a fi ajutat sa duca comanda la bun sfarsit.
Foloseste imagini de calitate. O imagine face cat o mie de cuvinte mai ales in cazul cumparaturilor online. Daca nu ai imagini calitative sansele sa obtii comenzi sunt reduse enorm. Asa ca daca ai stoc mare la produse investeste intr-o sedinta foto profesionala. Iti vei amortiza costul fotografiilor unui produs prin vanzarea unui volum mai mare.
Evita pop-up-urile. Pe langa faptul ca Google nu apreciaza acest gen de abordare vei pierde o parte din trafic cu aceste pop-up-uri. Da, vei castiga adrese de email daca pentru asta le folosesti dar daca vrei neaparat asta ai grija sa iti apara pop-up-ul intr-un colt in care sa nu deranjeze. Cum ar fi sa intri intr-un magazin real si sa iti cada in fata, la intrare, o condica mare in care sa iti lasi numele si adresa ca sa te lase sa intri in magazin?
Poate cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii este ca oamenii nu au timp/chef/rabdare. Procesul de comanda trebuie sa fie atat de simplu si de eficient incat pentru ei sa nu devina o corvoada comanda asta pentru ca vor renunta la ea. Lasa-i sa comande in cat mai putin click-uri. Chiar si pagina unde se completeaza datele pentru livrare trebuie sa fie una singura fara sa te trimita la un alt link unde sa iti completezi adresa si la altul unde sa iti completezi numele si la altul unde sa completezi metoda de livrare. Cand te trimit functionarii publici de la Ana la Caiafa nu iti convine nu-i asa?
Stiind toate acestea iti doresc mult succes si ramai aproape pentru ca in urmatorul articol vorbim despre livrare.
Leave A Comment