Plan de afaceri – magazin online. Partea I – Produsul

Am văzut tot mai multe căutări pe sintagmele astea așa ca m-am gândit sa va scutesc ore de cercetare prin acest articol. Așadar, sa parcurgem etapele esențiale in alegerea produsului.

Voi presupune ca nu știi ce vrei sa vinzi online. Dacă totuși știi deja îți recomand sa citești partea asta ca poate te ajuta sa îți faci o idee.

Poti avea trei tipuri de produse online. Primul tip ar fi produse fizice pentru care ai nevoie de stoc. In cazul in care te gândești sa îți promovezi magazinul online pe internet pentru a vinde (asta presupune ca nu ai alta varianta pe care te bazezi) ai nevoie de mai multe bucăți din același produs.

Dacă ai putine bucăți sau doar una trebuie sa ai un adaos comercial uriaș. In adaosul comercial trebuie sa fie inclus și bugetul de marketing.

Îți convine sa promovezi un produs pe care sa îl vinzi de 10 ori și astfel sa împarți bugetul alocat promovării produsului aluia la numărul de produse vândute.

Dacă ai o singura bucata sau putine bucăți dintr-un produs promovat trebuie sa ai un adaos comercial care sa îți acopere costul de promovare.

Avantaje:

– Îți convine sa comanzi un stoc inițial mare pentru ca Primești discount la volumul achiziționat și astfel îți rămâne o margine mai mare pentru adaos.

– Produsele fizice sunt mai ușor de vândut pentru ca pot fi fotografiate sau filmate. Te poți folosi de materiale foto in rețelele de socializare și de futuriste video dacă e cazul.

– Cele mai multe produse vândute online sunt produse fizice.

– Poți promova un produs și îl poți vinde de mai multe ori impartind astfel costul de marketing la numărul de bucăți vândute.

Dezavantaje:

– Ai nevoie de un capital mare pentru început.

– S-ar putea sa nu alegi un produs vandabil și sa rămâi cu stocul.

– In funcție de numărul produselor comercializate vei avea nevoie de un buget semnificativ de promovare.

– Ai nevoie de spațiu de depozitare și personal pentru împachetare și transport.

A doilea tip de produs este unul customizabil sau personalizabil, gen tricouri cu mesaje. Aici dacă îți găsești un furnizor local care are tot timpul stoc și prețuri bune nu ar trebui sa investești intr-un stoc mare. După mine nu ar trebui sa investești mai deloc in stoc.

In cazul tricourilor poți afișa machete care sa arate foarte realistic și sa promovezi imagini cu tricouri cu mesaje diferite făcute din grafica și nu fotografiate. Când Primești o comanda dai fuga la furnizor, ai luat tricoul, îl personalizezi și după îl trimiți.

Varianta te ajuta dacă nu dispui de un capital mare și are ca dezavantaj un preț mai ridicat la furnizor. Pentru a obține un preț bun trebuie sa comanzi o cantitate ridicată pe care s-ar putea sa nu o poți vinde. Depinde câți bani îți rămân pentru promovare.

Avantaje:

– Poți lucra cu stocul furnizorilor și astfel nu itu blochezi banii.

– Poți vinde lucruri creative care sa aibă priza la public.

– Poți targeta publicitatea in detaliu in funcție de tipul produsului pe care îl ai.

– Poți promova diferite machete grafice și le poți realiza doar pe cele care se comanda.

– Poți promova un produs și îl poți vinde de mai multe ori impartind astfel costul de marketing la numărul de bucăți vândute.

– Nu ai nevoie de spațiu de depozitare.

Dezavantaje:

– Dacă nu ai stoc vei avea un preț mai mare pe bucata și deci un adaos comercial mai mic.

– Ai nevoie de un buget semnificativ de marketing pentru a promova cât mai multe variante de produs.

Al treilea tip de produs este produsul electronic. Lucrezi o data la un produs in varianta electronica și îl vinzi la nesfârșit. Promovezi produsul in permanenta și ai stoc nelimitat.

Avantaje:

– Fiind un produs electronic îl poți vinde întotdeauna fără sa mai ai costuri de achiziție pentru el.

– Nu ai nevoie de spațiu de depozitare și de contracte cu firme de curierat.

– Investești timp in crearea lui o singura data iar acesta îți va aduce profit intotdeauna.

– Poți avea un adaos comercial foarte mare și mereu in creștere procentuală.

Dezavantaje:

– Cele mai putine produse vândute in mediul online sunt produsele electronice.

– Trebuie sa fie genial pentru a genera vanzari.

– Trebuie sa-i aloci un timp ridicat pentru construcția acestuia.

In ceea ce privește concurenta pentru cele trei tipuri de produse, ea exista la fiecare. Dacă nu Reușești sa reinventezi roata ai face bine sa înțelegi ca e vitala promovarea și experiența pe care o creezi pentru utilizator.

Acum după ce știi aceste lucruri gândește-te bine ce fel de produs vrei sa vinzi online și rămâi aproape. In următorul articol vorbim despre crearea site-ului.

Daca încă nu te-ai hotărât între un magazin fizic și unul online vezi aici argumente pro și contra pentru fiecare și aici cât ar trebui sa investești intr-un magazin online.

Sursa foto: Pixabay

By |2018-01-24T23:12:38+00:00ianuarie 24th, 2018|Marketing|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment