Pentru ce plătești o agenție de marketing?

Am decis să scriu despre acest subiect pentru că am observat o confuzie în rândul companiilor dispuse să investească in servicii de marketing dar care sunt frustrați pentru că nu înțeleg exact pentru ce plătesc. Așadar sa le luăm pe rând.

O agenție funcționează exact ca orice alt business de servicii. Se adună toate costurile firmei (angajați, taxe, chirie, contabilitate, softuri, consumabile, amortizari etc) și se împarte suma totală la numărul de angajați productivi din agenție. Când spun productivi ma refer la acei angajați care efectiv produc. Persoanele de vânzări spre exemplu reprezintă costuri pentru o agenție. Obținem astfel un cost/angajat care se împarte la numărul de ore și obținem costul pe oră. Asta presupune ca orice serviciu prestează respectivul angajat trebuie plătit in funcție de numărul de ore pe care l-a dedicat acelui serviciu. De obicei agențiile pot previziona numărul de ore necesare pentru majoritatea serviciilor de marketing și in felul asta se fac ofertele. Mai jos voi preciza pentru ce se plătește in câteva dintre cele mai uzuale servicii de marketing.

1. Grafica

Fie ca vorbim despre un logo, o carte de vizita, un pliant, o broșura sau orice altceva grafica este efectiv imaginea vizuala pe care o transmite brandul. Aici se plătește pentru numărul de ore pe care graficianul îl aloca prelucrării sau conceperii materialelor folosind programele de grafica.

2. Website

In acest caz situația este mai complexa. Dacă nu exista un domeniu și un Hosting achiziționarea acestuia este inclusă in oferta și se adaugă  la prețul serviciilor. Serviciul presupune crearea tehnica (ceea ce il face sa funcționeze) a website-ului și crearea graficii (ceea ce se vede la exterior) pentru website. In funcție de dimensiunea site-ului sau de ceea ce trebuie sa facă, dacă este făcut de la 0 sau construit pe o platforma, dacă folosește un template customizat sau unul deja existent, dacă trebuie sa facă ceva chestii mai deosebite care trebuie programate diferă și numărul de ore dedicate proiectului si implicit si prețul.

3. Copywriting

Vom include aici tot ceea ce înseamnă crearea de texte, fie ca vorbim despre sloganuri, mesaje pentru diferite campanii, texte pentru site sau articole. In ceea ce privește crearea mesajelor sau a sloganurilor e important de înțeles ca succesul acestora depinde mult de creativitate și inspirație și ca de cele mai multe ori ideile nu vin pocnind din degete. Dacă vorbim despre texte pentru site sau articole pentru diferite bloguri aici e important sa se înțeleagă ca specialiștii sunt specialiști in copywriting și nu in toate domeniile de activitate ale clienților ceea ce presupune pentru aceștia, pe lângă compunerea textelor, și un timp mare de cercetare. Chiar dacă pare o banalitate sa compui un articol de 500 de cuvinte pentru un blog al unei agenții de turism nu e chiar așa simplu pentru ca in acest caz copywritterul trebuie sa citească alte articole despre tema sa din mai multe surse pentru a fi sigur ca livrează o informație corecta. Textele pentru site sunt deseori ignorate sau subapreciate însă acestea sunt foarte importante pentru clasarea site-ului in rezultatele din căutările Google.

3. SEO

Serviciul de Seo presupune in primul rând documentarea minuțioasa a concurentei, a celor mai potrivite cuvinte cheie in funcție de zonele geografice in care se dorește indexarea, a volumului de căutări și multe alte detalii pentru a optimiza un site corespunzător. După toată aceasta documentare se crează un plan de Seo care se implementează in site. Un aspect important in volumul de munca este dat de numărul de pagini din site, numărul imaginilor si/ sau numărul produselor in cazul in care vorbim despre un shop online. Ulterior se realizează ceea ce se numește SEO of site prin diferite metode in funcție de necesitățile și bugetul clientului. Aici cel mai mare număr de ore este reprezentat de cercetare.

4. Campanii prin Facebook ADS și Google AdWords

In funcție de obiectivele clientului se realizează o strategie de campanie înainte de toate. Ulterior începe crearea din punct de vedere tehnic al campaniilor, crearea targetarilor, implementarea codurilor in site de către programator, crearea formatelor de anunț din punct de vedere grafic de către grafician, crearea mesajelor de către copywriter și ulterior implementarea tuturor materialelor de către specialistul PPC. De obicei se percepe o taxa la începutul preluării sau creării unui cont și ulterior o taxa lunară pentru administrare. Administrarea presupune urmărirea campaniilor și a rezultatelor obținute și optimizarea acestora pentru a eficientiza bugetul. Pe lângă toate acestea se plătește de către client bugetul de publicitate direct către Google sau Facebook.

5. Administrarea rețelelor sociale

Acest serviciu presupune agrearea unui număr săptămânal de postări sau acțiuni de făcut de către agenție cu scopul de a atinge un obiectiv. Pentru realizarea unei singure postări pe Facebook de exemplu este nevoie de  prelucrarea grafica a unei fotografi cu drept de autor in cazul in care clientul nu oferă materiale foto și compunerea unui text care in foarte multe cazuri necesita documentare( atunci când clientul este i clinica medicală de exemplu). Gândiți-va ca majoritatea abonamentelor presupun 3-6 postări pe săptămâna.

Acestea sunt doar câteva dintre serviciile unei agenții iar in următorul episod revin cu alte explicații pentru o alta parte din servicii.

Sper ca toate aceste informații sa fie de folos clienților care doresc sa știe exact in ce sunt investiți banii lor.

By |2017-04-05T21:15:45+00:00aprilie 5th, 2017|Marketing|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment