Despre fraude pe Facebook Ads și cum să te protejezi

Săptămâna trecută îmi scrie o clientă cu care mai colaborez ocazional să mă întrebe dacă știu cum e posibil să apară, pe pagina pe care o administrează, postari pe care nu le-a făcut ea. Îi zic că probabil a autorizat vreo aplicație să posteze în numele ei pe Facebook și să meargă la setări în profilul de Facebook la secțiunea aplicații și site-uri web și să revoce accesul tuturor aplicațiilor pe care nu le folosește/cunoaște. N-ar strica să te uiți și tu pe acolo, s-ar putea să te sperie numărul aplicațiilor active.

După câteva zile îmi spune că virusul respectiv a făcut ceva plați din contul ei… cam 100 de plăți a câte 100 de lei fix fiecare. Nu mi-a venit să cred așa că intru pe team viewer la ea în speranța că găsesc ceva. Menționez că avea un cont de publicitate  personal fără un business manager. La administrarea reclamelor mai mare mi-a fost surpriza să văd o mulțime de campanii cu numeroase seturi de anunțuri si variante de anunț că s-au livrat în Canada. Daca voiam să previzualizez reclama îmi apărea o eroare. În concluzie habar nu avem de pe ce pagină s-au făcut respectivele reclame, ce grafică au folosit, ce text sau alte informații. Parcă i-a înghițit pământul. Ciudat era că fiecare plată era de fix 100 de lei și bugetele zilnice setate la fiecare set de reclame de câte 1000 de lei. A trimis un email eficientului suport Facebook și din câte am înțeles încă nu a primit un răspuns. Bineînțeles că a făcut și demersurile necesare la bancă și poliție.

Mă întrebase dacă mai cunosc cazuri de genul ăsta și sincer nu auzisem de asta până atunci. Dar mă pun să caut pe Google: unauthorized facebook ad charges. Surpiza, mii de oameni în situația asta. Unii și-au recuperat banii iar alții nu.

Articolul ăsta vine cu câteva măsuri de precauție pe care le poți implementa pentru a nu ajunge la o gaură mare. Zic asta pentru că habar nu am cum să eviți complet o situație din asta, mai ales pentru că nu înțeleg modul în care s-a acționat.

 1. Dacă observi ceva ciudat pe Facebook schimbă-ți parola.
 2. Activează-ți autentificarea în doi pași să primești un mesaj pe telefon sau un email atunci când cineva încearcă să se conecteze.
 3. Curăță lista aia de aplicații de care îți spuneam mai sus.
 4. Setează o limită pe contul tău de publicitate. Chiar dacă un hacker încearcă să o schimbe măcar vei primi un email care să te avertizeze
 5. Apropo de e-mail, citește e-mail-urile de la Facebook și dacă îl ai configurat pe o adresă din liceu îți recomand să o schimbi cu una pe care o urmărești.
 6. Setează-ți alerte de plată la cardul bancar. De fiecare dată când ți se retrag bani din cont primești un email.

Nu e sigur că dacă urmezi toți pașii aștia contul tău este în siguranță dar măcar poți reduce mult paguba. Sper să nu pățim niciodată asta dar… better safe than sorry.

ps: dacă ai pățit asta te rog lasă un comment și spune-mi cum ai rezolvat.

Sursa foto: Pixabay

By |2018-11-30T18:44:36+00:00noiembrie 30th, 2018|Marketing|2 Comments

About the Author:

2 Comments

 1. suru romulus virgil ianuarie 6, 2019 at 10:45 pm - Reply

  Salutare, am mare ocazie sa iti zic ca si eu sunt pagubit cu vreo 1100 lei la facebook o sa fac demers catre politi ca deja la banca am facut refuz de plata si blocare cont/card,mai pe scurt am avut un cont pe un alt card pe facebook spre mirare imi este ca nu stiu cum drac. a fcaut ca a trecut pe cardul ce il aveam (blocat acum ) si a facut debit dar am avut noroc cu alerta de la bcr si maill care ma atentionat ca cineva imi foloseste facebook din alta parte curios este cum masa a reusit sa bage celalat card si sa faca debit …..

  • tiana ianuarie 8, 2019 at 7:12 pm - Reply

   Salut, imi pare rau sa aud asta. Si clienta mea a facut un demers catre politie si din cate stiu nu s-a rezolvat nimic inca. Intre timp a completat formularul de report a platilor neautorizate pe Facebook la linkul asta https://www.facebook.com/help/contact/1856425021037976 si si-a recuperat toti banii de la FB. Bafta!

Leave A Comment