De ce nu ma deranjează Catedrala Neamului?

Nu sunt vreo religioasă și dacă datorez bisericii ceva, aceea este biserica sârbească, unde merg cu drag, nu pentru slujbă, ci din respect și pentru că a știut să mă țină aproape de-a lungul timpului făcându-mă să mă simt parte dintr-o comunitate. Așa e la minorități de obicei.

Dar articolul ăsta e despre Catedrala Neamului, un loc cu valoare spirituală zero din punctul meu de vedere, dar cu o imensă viitoare valoare turistică pentru București. Toți copiii au o biserică ce taie bilete la intrare și vinde lumânări electronice și e just să avem și noi una.

Știu că nu sunt spitale și școli, știu că avem găuri în buget asemănătoare cu găurile din cașcavalul elvețian, mari și dese și știu și că fix ți se rupe de ditamai piramida asta când sunt atâtea de făcut. Ai perfecta dreptate.

Dar gândește-te că pentru toate obiectivele turistice pe care le vizitezi tu acum, fie că o faci pentru scaldarea ochilor, satisfacția sufletului sau pentru poze de Instagram, au fost generații care și-au tras de la gură. Aici nu ma refer doar la veșnicii năpăstuiți români, ma refer la toate țările cu istorie care au o arhitectură demnă de vizitat.

De ce crezi că te costă biletul la Ryan Air de la 9.90 euro în sus într-o mulțime de destinații? Că merg oamenii să viziteze școli și spitale? Nu, pentru că merg puhoaie să viziteze palate, parcuri, muzee și biserici. Creștinismul vinde, de vreo 2000 de ani încoace.

Crezi că francezilor le-a fost ușor să construiască Notre Dame? Sau spaniolilor să construiască La Sagrada familia care nici acum nu e gata, turcilor să facă Haggia Sophia, sau italienilor să construiască fucking Vaticanul?  Toți au trecut probabil prin aceleași frustrări dar acum strănepoții lor ingrați se bucură că au cazările și restaurantele pline iar companiile aeriene își permit, datorită volumului, să îți vândă ție un bilet cu 10 euro.

Noi suntem generația care își trage acum de la gură ca peste 50 de ani să avem urmași superficiali care să se bucure de turismul înfloritor. Asta e, atât s-a putut. Ăsta e motivul pentru care nu ma deranjează catedrala asta. Și eu mă bucur acum să vizitez tot felul de destinații și să știi că nici nu îmi trece prin cap vreodată să mă întreb oare ce efort a depus poporul ăsta să ridice construcția asta. Mă bucur de ce văd și merg mai departe.

Îmi pare rău doar că de banii investiți acolo se putea face ceva mult mai drăguț, arhitectural vorbind, dar ortodocșii au fost întotdeauna lipsiți de gusturi estetice. Mai puțin rușii care au o bijuterie de biserica ortodoxă dar nu ne comparăm că ăia au avut coaie în toată existența lor.

Acum ai deja contraargumentul în minte. Nu va atrage Catedrala Neamului turiști nici într-o sută de ani. Ba da o va face și știi de ce? Pentru că e grotesc de mare, ca și Casa Poporului, singura performanță a ambelor clădiri.  Și aia e urâtă în spume dar tot atrage turiști.

Bunica mea avea o replică academică și plină de înțelepciune pentru situațiile astea. “Nu-i bai că-i prost Hanzi, bine că e mare și ajunge la șuncă”.

 

By |2018-11-29T21:54:11+00:00noiembrie 29th, 2018|De exemplu, De vizitat|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. Iulia noiembrie 30, 2018 at 1:06 am - Reply

    Fain! :))

Leave A Comment