De ce nu e suficient sa te recomande clientii?

In jobul meu am auzit de nenumarate ori expresia: “Eu nu am nevoie de reclama, imi vin clientii pe recomandare”. Daca stau bine sa ma gandesc chiar si eu am spus asta acum multi ani unei fete care a venit sa imi vanda un pachet de pomovare in mediul online pentru salonul meu de infrumusetare. Si eu aveam impresia ca vin clientii pe recomandare, motiv pentru care am inchis dupa un an :).

Dupa acest dus rece care m-a costat ceva, am ajuns sa lucrez in marketing si sa vand si eu cam aceleasi servicii ca si fata aceea. Am inteles si ca nu era suficient sa ma recomande clientii si ca trebuia sa fac “reclama”. Am inteles asta si cred in asta tocmai pentru ca am simtit-o pe pielea mea si exemplul personal e cel mai veridic.

De ce am inchis dupa un an?

Cu toate ca am pornit foarte bine afacerea, a trebuit sa o sustin financiar pana cand clientii au ajuns sa imi calce pragul si dupa sa ma recomande. Am platit chirie la spatiu, produse cosmetice si o multime de kit-uri de start, ustensile pentru coafor, cosmetica, masaj si solar si …angajati. Am platit salarii la angajati care nu faceau mai nimic toata ziua pentru ca am deschis recent si nu stia nimeni de noi.

Primele trei luni am adus bani de acasa dupa care a inceput incet sa se miste treaba doar ca bineinteles ca nu mi-am recuperat investitita asa cum ma asteptam. Si eram foarte surprinsa si nedumerita din cauza asta dar nu mi-a dat prin cap ideea sa fac publicitate.

In tot anul acela am înțeles ca pentru a primi recomandări de la clienți trebuie sa oferi un seviciilor excepțional si nu doar bun. Clienții trebuie sa se simtă foarte bine pentru a te recomanda.

E mult mai ușor sa le spui prietenilor despre experiențele tale negative decât despre cele pozitive iar asta este valabil pentru orice business.

Mai ales in cazul unui start up e practic imposibil sa deschizi si sa aștepți sa vina recomandări. Ele apar după foarte mult timp, iar in toată aceasta perioada tu trebuie sa supravietuiesti pe piața si sa te faci cât mai cunoscut.

Am învățat ca un business sustenabil înseamnă cercetare de piața, publicitate, identificarea profilului de client, studierea concurentei si perfecționare permanenta. Asta îți garantează o viața lunga pe piața. Recomandările sunt doar o forma de manifestare a satisfacției clienților de pe urma cărora tu beneficiezi. Nicidecum nu reprezintă  cheia succesului.

By |2017-04-14T22:15:28+00:00august 4th, 2016|Marketing|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment