Cum sa îți pregătești restaurantul pentru următoarea criza?

Discuțiile despre o următoare criza au început sa apăra discret cu toate ca nu se așteaptă nimeni la ceva la fel de grav ca și in 2009. Pentru a demonstra ca totuși am învățat ceva in toată perioada asta de bunăstare ar trebui sa fim pregătiți pentru următoarea recesiune.

Dar hai sa ne amintim ce s-a întâmplat cu restaurantele in urma cu opt ani. Mall-urile erau pline, parcările erau pline, la fel și locațiile de divertisment din aceste zone. Astfel, cu toate ca era țara in plină criza, lucrurile păreau ca merg bine pentru industria Horeca. Nu s-a întâmplat însă la fel și cu restaurantele din zonele mai puțin circulate sau câteva din centrările orașelor care și-au pierdut din clientela.

Așadar hai sa vedem ce e de făcut pentru a întâmpina situațiile ce pot duce la pierderi masive.

1. Încearcă sa reduci cheltuielile fixe

E important sa nu te prindă aceasta perioada de recesiune cu multe cheltuieli fixe. De asta, dacă acum îți merge bine încearcă sa îți achiți ratele și sa nu mai faci altele. Dacă mai ai și alte cheltuieli fixe pe care le poți negocia sau reduce ia in calcul aceasta oportunitate.

2. Fidelizează-ți clienții

Dacă ai restaurantul intr-un văd bun, dar nu in mall, nu te baza pe faptul ca oricum trece lumea pe acolo. Încearcă sa îți fidelizezi clienții  prin mai multe metode (nu prin reduceri). Împrietenește-te cu ei, tine-i la curent cu noile preparate și evenimentele tale, fa-i sa se simtă importanți și sa aibă o experiența plăcută la tine. Ei vor fi cei care se vor întoarce la tine și in perioada mai grea.

3. Optimizează timpul de livrare

Oamenii vor continua sa mănânce in oraș dar și mai mult vor comanda la domiciliu. Ai grija sa oferi un timp cât se poate de scurt de livrare pentru ca asta poate face diferența dintre tine și competiție. Gândește-te sa oferi livrare prin Uber așa cum am mai scris aici.

Nu vei mai avea la fel de mulți șoferi angajați, nu vei mai avea cheltuieli cu întreținerea mașinilor și dacă vei oferi un timp suficient de scurt  clientii vor prefera sa plătească transportul ca sa mănânce mai repede.

Eu comand cel mai frecvent de la un restaurant mediocru din oraș, unde mâncarea este cel mult comestibila, care livrează in maxim 40 de minute, comparativ cu restaurantele care îmi plac dar livrează in 100-120 minute.

4. Definește o nisa căreia te adresezi

Nu încerca sa mulțumești pe toată lumea pentru ca in final nu vei multumi deplin pe nimeni. Găsește o nisa căreia te adresezi și concentrează-te pe aceea. Nu umple meniul cu zeci de preparate pe care oricum nu le comanda nimeni niciodată. Less is more! Chiar dacă faci mai putine preparate ai grija sa fie cele mai bune din orașul tău!

5. Investește in marketing

Când am zis la începutul articolului ca îți recomand sa scapi de cât mai multe cheltuieli fixe ma refeream la datorii, in nici un caz nu îți recomand sa renunți la marketing cu toate ca aceasta este cea mai frecventa greșeală pe care o fac cei mai mulți. Tocmai din acest motiv, atunci când concurenta ta va renunța la promovare va fi momentul perfect ca tu sa faci asta și sa îți atragi mai mulți clienti.

6. Mizează pe mai multe surse

Daca in momentul de fata îți bazezi mare parte din activitate pe contracte cu firmele îți sugerez sa cauți și alte surse. Reducerea cheltuielilor fixe va fi o măsura pe care o vor adopta mulți mai devreme sau mai târziu iar unele firme ar putea renunța la serviciile tale de catering.

Dacă folosești un program de gestiune scoate niște rapoarte despre cele mai bine vândute produse, cele mai slabe și mai bune zile, ore șamd. Vei trage multe concluzii din acestea și te vor ajuta sa adopți noi strategii.

Cu cât ai mai multe surse de venit cu atât mai bine. Fie ca îți vin clienti care te-au văzut online, alții care îți vin din strada, comenzi la domiciliu, comenzi la birouri sau închidere spațiu pentru evenimente e recomandat sa vezi oportunitățile variate care îți permit sa câștigi mai mult.

Si dacă după ce ai citit tote astea crezi ca suntem departe de o criza tine cont ca implementarea măsurilor de mai sus poate dura in unele cazuri destul de mult.

sursa foto: pixabay

By |2017-05-23T21:30:55+00:00mai 23rd, 2017|Marketing|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment