Ce e ilegal să faci când te promovezi?

La sfârșitul anului reprezentanții Anaf au avut o acțiune pe care am considerat-o remarcabilă și totodată binevenită. Se plimbau pe la societăți comerciale și împărțeau un material informativ cu caracter de prevenție cu privire la publicitatea înșelătoare publicitatea comparativă.

Pe scurt și explicat găsești detaliile în continuare.

Ce poate fi considerată publicitate?

Orice material pe care îl creezi cu scopuri comerciale. Publicitate înseamnă textul de pe site, postarea pe o rețea de socializare, cartea de vizită, broșuri, pliante, afișe amplasate în interiorul sau exteriorul locației comerciale, panouri outdoor, texte înfoliate pe geamuri, uși, mașini, stickere, ambalaje, materiale video, interviuri sau animații. Dacă te gândești la vreo variantă de promovare și nu o găsești printre cele enumerate mai sus să ști că e publicitate și trebuie să respecte legea.

Ce nu ai voie să transmiți printr-un mesaj publicitar?

În esență nu ai voie să minți sau să zici nasoale de concurentul tău. Îți dau exemple de mesaje care pot fi considerate ilegale.

1. “Cel mai… ” Completează cu orice adjectiv pozitiv raportat la activitatea ta și obții o sintagmă prin care încalci legea. Nu ai voie să spui că ești cel mai bun, cel mai ieftin, cel mai tare, cel mai gustos, cel mai cel. Nu ai voie să folosești superlativul decât dacă o instituție terță te-a uns “Cel mai” în urma unui studiu/sondaj realizat.

2. ” Produsul meu e mai bun/ieftin/$meker/ decât al lui X. Să nu spui, nici măcar să nu sugerezi așa ceva. Știi cum e. Dacă ai zis asta nu o scrie. Dacă o scrii nu o semna. Dacă ai semnat să nu te miri. Și încă ceva. Dacă vrei să exemplifici că produsul tău e mai bun decât un altul (nu dai nume) ai grija ca în grafică să nu apară un ambalaj specific al concurentului. Gen, o reclamă la Pepsi pe lângă o sticlă de Cola goală și fără eticheta tot nu e ok pentru că forma sticlei de Cola recognoscibilă de oricine.

Ce riști dacă încalci regulile de mai sus?

Păi dacă ai noroc riști un avertisment, dacă nu, o amendă între 3000 și 60 000 Ron. A, și te pun să oprești difuzarea reclamei ilegale și să faci o declarație în ziar și în același loc în care se difuza reclama inițială prin care să îți ceri scuze și să zici că ai glumit.

Am văzut anul trecut un panou outdoor imens în apropierea mall-ului pe care scria vizibil de departe cum că un anume restaurant e cel mai tare, sau ceva de genu’ ăsta. Imaginează-ți să fi fost obligat să își dea jos reclamă, să mai plătească o lună chirie pe el și să mai facă și print-ul prin care recunoaște că nu e cel mai tare. Plus amenda.

Cine te poate reclamă?

Păi în primul rând concurența, în al doilea orice hater și în al treilea, autoritățile care se pot autosesiza prin reprezentați. Nu știu cât și dacă au personal suficient încât să îți faci griji.

În caz că îți intră următorii pe ușa, telefon sau email să știi că sunt autoritățile abilitate să te certe că ai făcut publicitate înșelătoare sau comparativă.

MFP – ăștia cică au reprezentanți prin care se pot autosesiza și vin dacă te reclamă concurența.

ANPC – ăștia vin atunci când faci publicitate comparativă și te reclamă cineva.

CNA – ăștia verifică mesajele transmise prin mijloace audiovizuale.

Acum că știi atenție la cum te promovezi.

By |2019-02-02T18:40:00+00:00februarie 2nd, 2019|Marketing|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment