Cat de des sa fac reclama la restaurant?

Am auzit intrebarea asta destul de des. In mod normal raspunsul ar fi: Poti face reclama atat timp cat exista o rentabilitate a investitiei. Doar ca in cazul unui restaurant nu e chiar asa de simplu.

Cat sa investesti?

Sfatul meu este sa nu te opresti niciodata din promovarea restaurantului, intr-un fel sau altul. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te gandesti la un buget cu care te simti confortabil pe luna, o suma de bani de care sa te lipsesti, pe care sa ii investesti in marketing. Stabileste aceasta valoare astfel incat sa nu fie un efort mare pentru tine pentru ca altfel nu o vei putea sustine pe termen lung.

Ca si in orice alt domeniu, si aici, perseverenta te va conduce catre performanta. Imagineaza-ti ca atunci cand arunci o piatra in apa se creaza unde ce dispar dupa cateva secunde. Daca in schimb ai arunca pietre in continuu ai reusi sa creezi un dig pana la urma. La fel e si cu reclama, daca o faci o singura data te vei bucura de ceva buzz pentru o scurta perioada, daca insa o faci pe termen lung vei reusi pana la urma sa fii in mintea clientilor tai permanent.

In ce tip de publicitate sa investesti?

Dat fiind ca peste 11 milioane de romani petrec in medie 4 ore pe zi pe internet as spune ca orice tip de canal alegi ai grija sa fii prezent si online cu restaurantul tau. Facebook merge binisor si daca nu ai experienta in crearea campaniilro iti sugerez sa mergi pe campanii de vizibilitate locala. Daca ai un site, ceea ce e imperios necesar din punctul meu de vedere, poti face o campanie de remarketing prin Google AdWords care ii va urmari pentru urmatoarele 30 de zile pe toti cei care ajung pe site-ul tau. Platesti doar daca acestia se reintorc pe site-ul tau dar faptul ca ei iti vad publicitatea e gratuit. Daca ai cumva un video de prezentare ti-ar prinde bine si publicitatea pe YouTube pentru ca are o structura serioasa de targetare si costurile sunt din nou minime. PS: Daca inca nu ai un cont de Google my Business iti sugerez sa incepi cu asta. Vezi in articolul asta de ce si ce rezultate poti obtine.

Pe offline inca merg bine pliantele mai ales daca livrezi la domiciliu. In functie de profilul restaurantului tau poti apela si la alte tipuri de promovare, aparitia in anumite reviste, colaborarea cu influenceri din orasul tau, bannere sau mesh-uri outdoor samd.

Cum pot masura rezultatele?

Cel mai simplu de masurat rezultate e in cazul cumparaturilor online ceea ce in majoritatea cazurilor nu se intampla la restaurante. Aici masurarea e mai dificila pentru ca prin metodele de promovare conventionale se creaza foarte mult branding, ceea ce se poate masura prin Google Search Console.  Obiectivele clare, gen apeluri se pot masura prin implementarea unui cod pe butonul de apelare pe site sau prin campanii speciale de apelare. Cu toate acestea s-ar putea ca apelurile sa nu genereze neaparat si comenzi sau rezervari ci doar cereri de informatii si s-ar putea ca pretul pe apel sa nu ti se para foarte convenabil. Aminteste-ti ca totusi cei care vad publicitatea restaurantului tau vor ramane cu logo in minte, cu numarul de telefon, cu adresa, imaginea sau ce alte informatii vrei tu.

Concluzia:

  1. Alege o suma lunara pentru marketing, indiferent cat de mica sau mare este si ai grija sa te simti confortabil cu ea pentru a putea sa o mentii pe termen lung
  2. Testeaza cateva variante de promovare si vezi care ti se ptoriveste cel mai bine
  3. Nu schimba strategia frecvent pentru ca nu va avea timp sa iti aduca rezultate
  4. Persevereaza in promovare si comunicare in mod constant si nu te opri niciodata

Sursa foto: WordDream

By |2017-04-30T19:23:35+00:00aprilie 30th, 2017|Marketing|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment