Ca’n Germania

M-am înscris și eu la facultate, acum la bătrânețe și încerc pe cât posibil să mă țin de treaba. Am primit si teme, printre ele se afla articolul asta. M-am pus puțin pe gânduri tema: “ce-ți place si ce nu-ți place la Romania?”

Mă bucur că pot să scriu articolul asta după ce am călătorit puțin prin Europa. Adică să nu-mi dau cu părerea doar din ce am auzit pe la cei care au mai umblat “pe afară”.

Așadar ce îmi place la Romania?

Avem invatamant gratuit și nu, nu e de cacat așa cum e la moda sa ne plângem. Eu am urmat o școală de care sunt mândră și am avut niște profesori deosebiți. Si da, am învățat câte puțin din toate si singurul lucru pe care îl regret e ca nu am învățat mai mult la școală.

Nu îmi place că se aruncă cu pietre în profesori, ca se împroașcă cu căcat tot sistemul si ca părinții, care ar trebui să-i susțină pe copii să învețe, sunt primii care se plâng de cât de mult au de învățat săracii copii.

Avem un sistem sanitar care nu e chiar așa de infect cum se spune. Un sistem în care lucrează oameni dedicați ce se descurcă cu ce au si fac tot posibilul să salveze vieți zilnic.

Nu-mi place să aud ca toți medicii sunt șpăgari   și că te lasă să mori dacă nu le dai bani. Dacă ei prioritizeaza urgentele si nu te băga în seamă că tu ești client permanent la UPU cu “senzație de răuț” asta nu înseamnă că așteaptă șpagă. Înseamnă că cineva chiar are o urgență și merită atenția personalului medical.

Îmi place că poți reuși în Romania si e mult mai ușor decât oriunde altundeva. Trebuie doar să muncești … ceea ce by the Way trebuie să faci și “afară”. Doar că acolo nu te bucuri neapărat de aceeași credibilitate că și aici. Eu mă declar mulțumită de viață mea din Romania si da, stiu ca se poate si mai bine. Nu sunt absurdă să nu-mi doresc evoluție. Dar stiu ca se poate si mai rău așa că aleg să văd partea bună a lucrurilor.

Îmi plac și românii, cu bune si rele. Au un simt al umorului si al ironiei surprinzător, sunt mulți oameni talentați, sunt oameni calzi si săritori la fel cum sunt si bârfitori și invidioși dar asta e ceea ce ne da farmec națiunii 😀.

Nu-mi place că ne vedem mult mai nefericiți decât suntem în realitate. Asta cred că provine de la prea multe ore de Antena 3. Nu-mi place că tinerii nu merg la vot, mai ales femeile tinere. Nu-mi place că suntem a doua tara din lume cu cel mai mare număr de emigranți, după Siria. Si hai sa fim serioși că nu avem noi problemele ălora.

Pe de altă parte îmi place că cei care au ales să rămână aici fac o treabă buna. Îmi place să văd că oamenii au înțeles că pot creste aici, își pot face familii si pot trăi în siguranță. Îmi place că în seara asta a fost sala plină la teatru si ca am venit pe jos la ora 23:30 înspre casa si nu mi-a fost frică de vreun atac.

Îmi place să văd că exista, undeva la sat, pită coaptă pe vatră, o curte plină cu animale si copii ce aleargă pe stradă. Îmi place să-i văd și pe ăștia mici de la mine de pe strada cum se adună în fața blocului când da puțin căldură. Si îmi place să văd și babele cum ies pe banca, mai grădinăresc în jurul blocului, mai notează cine si unde a venit si discuta subiecte fierbinți de cancan.

Da, la noi nu e ca-n Germania. Thank’s God! La noi încă există viață socială la orice vârstă și distracție și voie bună.

Apropo de distracție! Niciunde nu m-am distrat mai bine ca la noi la mare. Si nu ma refer la Nuba din Mamaia, mă refer la petrecerile de pe plaja din Vama Veche si la multe alte locuri frumoase din stațiunile de pe litoral. Îmi place că știm să ne distrăm frumos si sa bem cu măsură. Probabil o să râzi când citești asta dar gandeste-te la cum se distrează englezii înainte. În Spania, intr-o stațiune unde vin englezii pentru distracție se vinde vodka la găleată si de la 1 noaptea vezi oameni dormind pe strada in balta de pișat.

Imi place că nu avem imigranți. Mă bucur că ne evită străinii pentru că asta ne permite să avem o rată de infracționalitate mică și să trăim în siguranță. Stiu ca suna rasist dar oriunde se adună multe nații iese cu scandal pentru că fiecare încearcă să-și impună credințele.

Una peste alta lucrurile sunt pe un trend ascendent in Romania. Drumul până la mare e tot mai scurt cu fiecare bucățică de autostradă.  Salariile ne permit să avem o viață decentă, suntem liberi să călătorim, avem acces la informație și fiecare dintre noi poate alege cum sa o folosească. Poate că nu este conducerea Romaniei cea mai strălucită si ne-ar prinde bine să ne orientam puțin și spre sectorul privat că tot e cel care sprijină toată economia țării, poate ar fi bine să începem să producem si sa consumam din nou produse românești, poate ar fi bine să începem să fim mândri că suntem români și să nu mai privim spre gradina altor popoare. Si daca tot nu ne putem abține măcar să vedem situația reală a acestora. Să punem în balanță toate aspectele vieții dintr-o țară din Vest si ulterior sa o dam că exemplu. Poate că și Romania e un exemplu din multe puncte de vedere si ceea ce îmi confirmă asta este numărul mare de investitori străini care sunt dornici să investească aici cu încredere.

Sursa foto: Pixabay

By |2018-07-01T13:57:39+00:00mai 10th, 2018|Scoala|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment