9 observatii despre Emirate si 2 obiective de vizitat

Nu era pe lista urgentă de vizitat dar m-au convins să mergem în Decembrie pentru că era cald. Așadar, vrei la căldură atunci când aici e frig, vrei să fie aproape și relativ ieftin? Du-te în Emirate.

Nu sunt genul care să plătească să viziteze zgârie nori așa că nu voi dezvolta discuția despre potențialul turistic al Dubaiului dat fiind că pentru mine e egal cu zero. Voi vorbi în schimb despre ce mi-a plăcut în Emirate și ce îți recomand să faci dacă ajungi pe acolo.

Dormi în deșert

E o experiență care m-a fascinat. Am luat o excursie de pe Trip Advisor cu plimbare în deșert, cină organizată la un camp, spectacol și cazare peste noapte. Știu că pare totul ca în poveștile Sex and the city, așa mă așteptam și eu să fie. Drumul cu mașina prin deșert a fost o senzatie tare, chiar cu tentă extremă. Cină și spectacolul mă așteptam să fie într-un cort oriental cu perne cu ciucuri și miros de oud. A fost într-un campus de 600 de persoane, dansatoarea de belly dance avea un costum kitsch, muzica era asurzitoare dar noaptea… noaptea când am dormit afară într-un sac de dormit și am văzut deasupra mea calea lactee a fost spectaculos. Iar răsăritul în deșert e cel mai frumos răsărit pe care l-am văzut. Dimineața se așterne o ceață groasă între dune, frigul îți intră până în măduva dar în câteva minute răsare soarele și toată imaginea se limpezește lăsându-te să te bucuri de culorile saturate ale nisipului și a cerului.

Vizitează  Moscheea din Abu Dhabi

Moscheea asta a fost construită in 11 ani, între ’96 și ’07. Practic a fost construită ieri. Pe lângă faptul că este un monument de o frumusețe ce îți taie respirația, este creată și gândită până în cel mai mic detaliu și cu foarte mult bun gust. Așa putea sa fie și Catedrala Neamului dar noi le-am dat cu flit arhitecților care au venit cu propuneri decente. Așadar trebuie să ne mulțumim cu o biserică urâtă la care se lucrează de mai bine de 20 de ani.

Moscheea asta e un complex de artă, cu mosaicuri fantastice, vitralii colorate, o grădină superbă, decorațiuni inspirate din stilurile orientale, ce mai… o bijuterie arhitecturală. Până și climele și camerele de filmat sunt ascunse în decorațiuni și integrate armonios în pereți sau stâlpi. Categoric merită văzută!

Pentru mine cam la asta s-a rezumat turismul în Dubai și Abu Dhabi. Mai am însă câteva observații referitoare la Emirate.

1. În nici un alt loc nu m-am simțit mai în siguranță decât aici. La orice oră.

2. Nu ai voie sa mesteci gumă în metro. Genial! Tot timpul mi s-a părut necioplit obiceiul de a molfăi gumă în public.

3. Dacă vrei să îți faci o firmă în Emirate te obligă legea să găsești un arab căruia să îi plătești o sumă fixă sau un procent anual din venit. El va face parte cumva din firmă dar nu va avea putere de decizie. Fiecare arab poate găzdui mai multe firme. Din nou, genial! De ce să nu câștige și omul de rând de pe urma firmelor și nu doar statul.

4. Am vorbit cu oameni aflați acolo la muncă ce s-au declarat fericiți în Emirate. Fericiți! Nu am mai avut vreo discuție despre fericire cu un străin vreodată.

5. N-am auzit pe nimeni să îl vorbească de rău pe seic.  Dimpotrivă, atât localnicii cât și străinii care lucrează acolo vorbesc de bine familia regală și sunt recunoscători. Nu am mai auzit vreodată vreun străin care să nu zică macar ceva nasol de guvernul lui.

6. Nu există corupție în țara aia.

7. Amenzile sunt atât de mari încât nimeni nu-și permite să încalce legea. De exemplu, dacă treci pe roșu și provoci un accident e amenda 30.000 lei.

8. Au radare din 2 în 2 km pe toată autostradă. Nu cred că m-aș obișnui cu asta.

9. Cu toate că pare un paradis tot ceea ce ți-am spus mai sus află că e valabil doar pentru bărbați. Am impresia că femeia e cotată sub o cămilă. Aceasta nu poate sta împreună cu un bărbat în metro de exemplu. De fapt metroul arată ca și autobusele de albi și negrii din America anilor trecuți, femeile în spatele unei linii și bărbații dincolo de aceasta. Toaletele de femei și cele de bărbați sunt la capete diametral opuse ale unei clădiri, fetele poartă burka de foarte tinere și am înțeles că toate aceste măsuri sunt luate ca nu cumva o femeie să îl stârnească în mod sexual pe un bărbat. Ce să zic… pe cat de civilizată e țara asta pe atât de ciudată e mentalitatea despre femei.

By |2018-12-30T22:09:44+00:00decembrie 30th, 2018|De vizitat|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment