5 sfaturi pentru o reclama la radio plus un exemplu

Pe vremuri radioul era ceva semizeu pentru ascultatori, era o sursa de stiri respectabila care se bucura de increderea audientei. Astazi, de cand cu internetul radioul nu mai e nici pe departe ce a fost. Cu toate astea aud o multime de reclame la radio si intalnesc foarte multi antreprenori care au impresia ca reclama la radio inca rupe tot si ca este cheia succesului pentru promovarea oricarui c***t. Eu nu zic ca reclama la radio nu functioneaza  pentru ca si eu am recomandat-o unor clienti dar trebuie facuta cu mare atentie pentru a fi eficienta. Mai jos cateva sfaturi daca vrei sa iti faci reclama la radio.

  1. Alegerea radio-ului potrivit

In functie de dimensiunea obiectivelor alegi un radio national sau local. Nu te lua doar dupa dimensiunea audientei, incearca sa intelegi si profilul ascultatorilor si vezi daca se potriveste cu produsul/serviciul tau. Si inca ceva, in prezent majoritatea oamenilor asculta radio in masina. Poate nu e cel mai intelept lucru sa faci reclama la o scoala de soferi la radio, indiferent de profilul audientei sau dimensiunea acesteia.

2. Scenariu

Iti sugerez sa te gandesti la un scenariu original sau sa apelezi la o agentie. In oricare dintre cazuri nu porni pe radio cu o reclama banala care se pierde printre celelalte. Nu miza pe faptul ca o vei difuza suficient de des astfel incat sa ramana in mintea oamenilor ca va ramane exact atata timp cat platesti, dupa se duce. Indiferent ca alegi ca spotul sa fie un anunt, o sceneta intre doua sau mai multe personaje sau un cantec, ai grija sa fie ceva original si care sa trezeasca in ascultatori ceva, o emotie, amuzament sau stare de iritare. Spotul tau trebuie sa genereze un sentiment. La finalul articolului vei gasi un exemplu de spot care nu a beneficiat de difuzari excesive dar a avut un succes foarte mare pentru ca a fost original.

3. Inregistrarea spotului

Discuta cu cei de la radio despre inregistrarea spotului. Cam toate posturile ofera serviciul asta gratuit sau contra cost. Daca faci cumva un contract pe termen lung ia in calcul ca poate vei dori sa iti schimbi mesajul pe parcurs, vezi ce costuri implica asta de la inceput. Cere-le sa iti trimita spotul spre aprobare inainte de a-l difuza on air. Stiu exemple de radio locale care nu mai fac asta. Nu e placut sa fii tu cel surprins on air de spotul tau si mai ales sa nu iti placa. Si inca un sfat foarte important! Am vazut contracte de radio in care clientul este responsabil de drepturile de autor ale materialelor folosite in spot. Asta inseamna ca cei de la radio pot include o piesa cu drepturi de autor in background-ul reclamei tale si tu sa fii cel responsabil chiar daca nu ai cerut asta. Asigura-te ca materialele folosite nu necesita drepturi de autor si in cazul in care alegi o piesa cu drepturi de autor asigura-te ca se platesc taxele necesare.

4. Mesajul

Iti amintesti ca cei mai multi ascultatori sunt in masina, cel mai probabil sofand? Incearca sa transmiti o singura informatie printr-un spot ca nu va lua nimeni notite la volan. Si te rog nu risipi putinele secunde pe cat de multi ani de experienta are firma ta si ce echipa tanara si dinamica lucreaza acolo. Daca ai un numar de telefon usor de retinut il poti adauga in spot, altfel mai bine mentionezi site-ul decat sa lasi doua numere complicate de la retele de telefonie diferite. Avem cu totii minute nationale nelimitate spre deosebire de perioada in care aveam grija cate impulsuri consumam. Mesajul trebuie sa fie scurt si de impact.

5. Difuzari

Despre numarul de difuzari pe zi sunt parerile impartite. Eu una cred ca daca faci un spot original nu ai nevoie de atat de multe difuzari. Vezi exemplul de la final. Pe de alta parte sunt de acord si cu faptul ca daca difuzezi o reclama mai mult va ramane in minte consumatorilor. Oricum, indiferent cate difuzari alegi tine cont ca audienta este mai mare de dimineata si dupa ora 17 cand iese lumea de la serviciu. Ceea ce iti recomand in negocierea contractului este sa le ceri in mod expres sa introduca spotul tau primul din calupul de spoturi. Probabil nu vor dori asta sau iti vor propune sa faca asta la ora 23:00 sau 05:00. Nu te lasa! Daca nu poti obtine acest beneficiu pentru toate difuzarile incearca sa il obtii macar pentru doua difuzari din orele de varf. Aminteste-ti ca nu vrei sa arunci banii pe fereastra ci vrei sa ai rezultate in urma campaniei fie ele si de brand awarness. Iti recomand ca spotul tau sa fie primul pentru ca exista tendinta in randul multor ascultatori sa schimbe postul atunci cand incep reclamele.

In final iti ofer si exemplu de care ti-am povestit mai sus. Este o reclama pe care am auzit-o o singura data la radio si pe care mi-o amintesc perfect pentru ca atunci cand o ascultam mi se parea geniala. Am auzit acest spot inainte de Pasti cu cateva zile. Incepea totul cu o voce dramatica de statistica ce spunea ca anual de Pasti sunt sacrificate milioane de oua. Urma o voce a unui actor care spunea asa: “Ouale nu sunt dusmanii vostri!” A revenit vocea initiala care spunea ca in loc sa ciocnesti oua de Pasti mai bine sa ciocnesti un pahar de vin Murfatlar alaturi de cei dragi. De ce mi-a placut atat de mult acest spot? Pentru ca a inceput ca o statistica banala despre oua, ca o stire ce m-a facut curioasa sa o ascult pana la capat. Momentul in care mi se spunea ca oul nu e dusmanul meu a fost punctul culminat care mi-a starnit si mai mult interesul. Deznodamantul bazat pe jocul sensului cuvantului “a ciocni” m-a facut sa rad dar nu ca la o gluma ci ca la o chestie foarte inteligenta. A fost ca o revelatie.

Campania lor de oprire a agresiunii impotriva oualor nu a avut mare succes asupra mea pentru ca pe masa de Pasti am avut oua in exces dar ghici ce am mai avut? Exact, o sticla de Murfatlar.

By |2018-12-09T10:07:32+00:00aprilie 17th, 2017|Marketing|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment