Misiunea Calul Troian

E ora 1 : 00. Sună telefonul.

– Alo…

– Trezește-te! Avem un caz nou.

– Serios? M-ai sunat în toiul nopții.

– Da, vino la birou să îți dau toată documentația. Dimineață pleci în misiune.

La birou:

– Bună dimineața Agent Certificat Energetic.

– Bună dimineața Charlie.

– Fă-ți o cafea. În două ore pleci în misiune.

– Despre ce misiune e vorba acum?

– Ascultă cu atenție. Un spion de-al nostru infiltrat într-o asociație de locatari din București a raportat pierderi semnificative de căldură cu toate că imobilul tocmai a fost reabilitat de compania care a construit si mansarda pentru fiecare scară a imobilului. Fiind locuit în mare parte de persoane vârstnice avem motive să credem că aceștia sunt victimele unei înșelătorii de proporții iar scopul nostru este să investigam situația și să o redemiem. Tu vei fi noul chiriaș din scara E, apartamentul 10.

– Am înțeles, să trăiți! Plec chiar acum și vă raportez observațiile mele.

După o săptămână: Raport 1

Pentru toate scările imobilului au fost construite mansarde iar acordurile presupuneau ca și constructorii să izoleze exteriorul imobilului și să cosmetizeze atât fațada cât și casa scării în schimbul acceptului proprietarilor. Cea mai mare parte dintre locuitori sunt vârstnici și pot fi clasificați în: bârfitoarele de pe bancă, bunicile bucătărese, moșii jucători de table și bătrânii grădinari. Ceilalți locuitori sunt studenți tineri. Am aflat de la bâtrânica vecină care îmi aduce în fiecare seară ceva de mâncare că își drămuiește pensia în fiecare lună pentru cheltuielile apartamentului și că nu s-a schimbat nimic de când s-au construit mansardele. Cu toate astea m-a învâțat niște trucuri de economie pe care le aplică toți bătrânii. De exemplu să opresc încălzirea peste zi și să o pornesc seara când ajung acasă iar imediat înainte să merg la somn sa o opresc din nou pentru că oricum dorm așa că nu știu că e frig. Pentru a economisi la apă mi-a sugerat să umplu cada atunci când fac baie iar după să folosesc apa din cadă la toaletă până la urmatoarea baie. Mi-a croșetat și o pereche de șosete care să mă încălzească.

Media de cheltuieli pe lună/apartament este de 500 lei ceea ce depășește cu mult media imobilului de vis-a-vis care a făcut izolarea cu o alta companie.

Administratorul și președintele de bloc sunt suspecții mei până acum și am motive să cred că sunt în cârdășie cu compania constructoare. Mi-am manifestat inteția de a cumpăra apartamentul închiriat și le-ar cerut să văd certificatul energetic al cladirii. Mi s-a prezentat un certificat energetic ieftin care atesta că respectivul imobil se încadrează în categoria A deși am folosit instrumentele mele metrice pentru a determina categoria D. Lucrez acum la un audit energetic pentru a remedia situația și pentru a elibera proprietarii din imobil de jugul datoriei lunare. De asemenea am aflat că după realizarea lucrării de construcție atât administratorul cât și președintele de bloc și-au renovat integral apartamentele și au cumpărat aparatură de ultimă generație, amândoi fiind muncitori necalificați într-o fabrică. Asta mă face sa suspectez că au fost mituiți de firma de construcții care aparent face parte dintr-o rețea mai mare în care se regăsește și o firmă ce eliberează certificate energetice false. Acestea fiind spuse vă cer permisiunea să mă întorc la domiciliul personal mai ales datorită termepraturilor scăzute din apartamentul de serviciu în care locuiesc sub acoperire.

Misiunea se termină cu happy end. Agentul Certificat Energetic a realizat un nou certificat real de data aceasta iar bătrânii propietari au cerut firmei constructoare să refacă izolația imobilului. Aceștia din urmă au fost nevoiți să facă această lucrare temându-se de un proces și mai ales de scandalul public care probabil ar fi scos la iveală și alte fapte similare. Media de cheltuieli pe lună acum, după un an, este de 220 lei iar proprietarii își permit să tragă apa la toaletă după fiecare utilizare și să lase căldura pornită pe tot parcusul zilei. Agentul Certificat Energetic a fost decorat de către agenție și s-a bucurat de recunoștința bătrânilor.

img: Before & After cu blocul bătrânilor

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2017 iar partea cu sfaturile bătrânei e true story 🙂

Sursă foto:WordDream

By | 2017-03-19T20:35:36+00:00 martie 19th, 2017|Diverse|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. […] Misiunea Calul Troian […]

Leave A Comment